Știri

Tot ce trebuie să ştiţi despre anvelopele de iarnă

Fotocredit: 

Auto-TestDrive / George Ghiţă
Ninsorile au început să-şi facă apariţia prin mai toată ţara, iar astfel şoferii au obligativitatea să aibă maşinile utilate cu anvelope de iarnă, conform OG 5 2011, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011. Cauciucurile de iarnă nu sunt, însă, obligatorii în cazul în care nu se circulă pe drumuri acoperite de zăpadă.
 
Ce anvelope sunt acceptate
 
Anvelope de iarnă acceptate sunt cele care sunt inscripţionate cu: "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S", fără anvelopele marcate numai "all seasons".
 
Anvelopele „all seasons" sau 4S, ca si cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S).
 
Numărul cauciucurilor de iarnă cu care un autoturism trebuie să fie echipat
 
- Autovehiculele de transport persoane cu maximum 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe toate roţile.
 
- Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală mai mică de 3,5 tone trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă la toate roţile.
 
- Autovehiculele de transport marfă de peste 3,5 tone si cele de transport de persoane cu peste nouă locuri trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă numai pe axele de tracţiune.
 
Ce amenzi riscă cei care nu respectă prevederile legale
 
Şoferii care nu vor respecta aceste prevederi riscă să rmână fără certificatul de înmatriculare şi să primească o amendaă contravenţională cuprinsă între 2.500 şi 4.000 lei plus de la 9 la 20 de puncte. 
 
Mai mult, şoferii care nu şi-au utilat maşinile cu anvelope de iarnă şi din această cauză blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi vor fi nevoiţi să suporte costurile rezultate din deblocarea drumului.
 
Cine poate controla dacă maşinile sunt dotate cu cauciucuri corespunzătare
 
Poliţia Locală nu are dreptul să verifice daca şoferii au sau nu maşina dotată cu anvelope de iarnă. Singurii care au această posibilitate sunt cei de la POliţia Rutieră. Există totuşi şi o excepţie în cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală mai mare de 3,5 tone şi în cazul autovehiculelot de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune. În acest caz, autovehiculele pot fi controlate şi de reprezentanţii  Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR).
 

Etichete: 

Categorie: 

 
Conținut Auto-TestDrive recomandat: