Știri

Ce sunt anvelopele de iarna? (P)

Fotocredit: 

Auto-TestDrive
Anvelope iarna 2017
Desi inca este vara, iar iarna nu se vede dupa colt, este important de pe acum sa discutam despre anvelopele de iarna care ne vor transporta in siguranta in lunile reci! Dotarea autovehiculului cu un set de anvelope de iarna este un aspect absolut crucial pe care trebuie sa il avem in vedere pentru a rula in siguranta pe parcursul iernii.
 
Diferenta dintre anvelopele de iarna si anvelopele all season este una destul de mare. Cele de iarna au fost concepute sa functioneze in parametrii normali atunci cand sunt expuse temperaturilor foarte scazute. Materialul din care au fost concepute le permite acestora sa dezvolte o distanta de franare mai scurta fata de cele all season. Un alt aspect important al anvelopelor de iarna este faptul ca acestea pot sa isi schimbe densitatea in functie de temperatura suprafetei pe care ruleaza. Atunci cand cauciucul ia contact cu o suprafata rece, cum ar fi poleiul sau zapada, el devine mai moale si va dispune mai bine greutatea autovehiculului pe aceasta suprafata, crescand aderenta. Desi renumitele anvelope all season sunt utile si chiar recomandate in anumite situatii, atunci cand temperatura de afara este cu doua cifre sub minus, este indicat sa folosim anvelope de iarna.
 
Ca sa putem recunoaste anvelopele special concepute pentru a rula pe timpul iernii trebuie sa cautam marcajul M+S (mud+snow) pe lateralul cauciucului. Cea mai buna adancime medie a canelurilor pentru cauciucurile de iarna este cea de 8mm. In cazul in care intalniti zapada abundenta, aceasta valoare va va permite sa circulati in conditii de siguranta. Anvelopele de iarna pot rula la aceeasi presiune ca si anvelopele de vara, dar este important sa verificam in permanenta ca aceasta sa fie egala si constanta. Presiunea in roti trebuie sa fie verificata de doua ori pe luna, atunci cand cauciucurile sunt reci si intotdeauna inainte sa plecam la un drum lung.
 
Pentru a mentine durata de viata a cauciucurilor de iarna este important sa stim si cum le depozitam atunci cand nu le folosim. Dupa ce le demontan trebuie sa luam nota de pozitia acestora, pentru a stii care dintre ele au fost montate pe rotile din fata si pe cele din fata. Inainte de a le depozita acestea trebuie sa fie curatate temeinic si pastrate intr-un mediu rece, uscat si intunecat.
 
Desi este mai ieftin sa montati doar doua anvelope de iarna pe rotile tractoare, este indicat ca toate cele patru roti ale unui vehicul sa fie indicate cu acest tip de cauciucuri. Trebuie sa ne amintim ca rotile sunt singurele puncte de contact ale unui autovehicul cu solul, ele sunt cele care dicteaza orice miscare ale masinii indiferent ca vorbim de acceleratie, virare sau franare.
 
Siguranta este principalul aspect pe care trebuei sa il avem in vedere atunci cand circulam pe drumurile publice. Indiferent ca suntem singuri in masina sau cu cei dragi, trebuie sa stim ca vom ajunge in siguranta la destinatie. Fapt ce face ca dotarea corespunzatoare a masinii personale cu anvelope sa fie imperios necesara!
 

Categorie: 

 
Conținut Auto-TestDrive recomandat: