Știri

Află totul despre antenele de comunicație de la bordul mașinii tale SKODA

Fotocredit: 

SKODA
SKODA  - antene utilizate

Antena clasică cu tijă pentru recepția radio reprezintă un lucru aproape dat uitării. Dar știai că mașinile moderne au un număr impresionant de antene ascunse? Te invităm sa descoperi unde sunt plasate și la ce folosesc.

Recepția mai multor tipuri de transmisii radio, apeluri și date mobile, apeluri de urgență, deblocare sau controlul încălzirii de la distanță. Toate acestea se fac de la distanță prin intermediul undelor electromagnetice sau al undelor radio.

Antenele sunt necesare pentru comunicații sau pentru recepția și transmiterea unui semnal. Există multe antene ascunse în mașinile moderne și adesea în locuri la care s-ar putea să nu te aștepți. Află unde se află în mașina ta, cu ajutorul experților SKODA în recepție și sunet.

„Antena clasică cu tijă de pe acoperiș a fost înlocuită cu aripioare, care arată mai bine și pot integra trei funcții. Acestea includ o antenă LTE pentru conectivitate, o antenă pentru controlul încălzirii de la distanță, dacă mașina este echipată cu această funcție și o așa-numită antenă GNSS. Aceasta din urmă primește semnale de la sateliți pentru navigație, iar numele său indică faptul că poate gestiona alte sisteme de satelit utilizate în întreaga lume, pe lângă GPS” spune Vlastimil Navrátil, coordonatorul Departamentului de recepție și sunet la SKODA.


Sistemul antenei este utilizat nu numai de sistemul radio și de navigație, ci și de funcția e-Call

Antena pentru recepția radio a fost mutată pe luneta din spate. Este o structură imprimată integrată în sticlă, asemănătoare benzilor folosite pentru a o încălzi. Când te uiți la mașină din spate, vei observa că au fost adăugate linii verticale. „Dar din punct de vedere al radiofrecvenței, întreaga structură din sticlă acționează ca o antenă, chiar și partea de încălzire. Prin plăci lipite și un cablu scurt, semnalul de la această antenă pasivă se deplasează către un amplificator situat în metalul hayon-ului, care îl amplifică și îl trimite printr-un cablu coaxial către sistemul audio al mașinii”, explică colegul lui Navrátil, specialist în antene - Petr Svoboda.


Liniile groase albastre reprezintă locul unde poți găsi antenele de pe luneta noii SKODA ENYAQ iV

Aripioare și plafon vitrat

S-ar putea să te întrebi ce se întâmplă cu aripioarele de pe acoperiș dacă o mașină este echipată cu plafon vitrat. Antena LTE este fixată sub această suprafață vitrată: este ascunsă și nu o vei observa din interior. Totuși, primește semnale prin sticlă fără probleme. Unde este plasată însă antena de navigație GNSS? Este găzduită într-un segment de pe parbriz lângă oglinda retrovizoare interioară, unde se află și camera sau senzorul de ploaie și lumină.

S-ar putea să fi observat că unii producători integrează antena în geamul lateral de lângă portbagaj – lucru obișnuit mai ales la mașinile break. SKODA încearcă să utilizeze luneta din spate, în principal datorită suprafeței mai mari a geamului și, prin urmare, a recepției mai bune. În sticlă sunt două antene, una pentru recepție FM și cealaltă pentru DAB. O antenă ar fi ecranată din anumite direcții de către caroserie, așa că sunt utilizate două segmente, în mod ideal, plasate cât mai departe posibil una de alta și poziționate diferit, astfel încât să nu se comporte ca o singură antenă.

Antena „din sticlă” include elemente de filtrare. Antenele sunt conectate la încălzire, iar fără aceste filtre pornirea dezghețului lunetei ar interfera cu recepția semnalului.

Cum este creată structura antenei pentru lunetă?

Este un lucru destul de complicat și simpla întindere a câtorva fire peste sticlă nu o va tăia. Acest lucru începe cu o simulare pe computer folosind ceea ce este cunoscut sub numele de date "mesh", o rețea mai mult sau mai puțin densă de puncte reprezentând întreaga caroserie a mașinii. Și hayon-ul este una dintre părțile care este definită în detaliu pentru antene - deoarece acuratețea calculelor depinde de acesta. Calculele au loc într-un ritm intens pe o perioadă de aproximativ șase săptămâni: o linie este omisă aici, două sunt adăugate acolo și așa mai departe. De foarte multe ori, desigur, structurile se bazează pe cele care sunt deja stabilite și au funcționat bine pe alt model, iar acestea sunt apoi optimizate. Cablurile din jur au o mare influență asupra calității recepției și, desigur, tabla de la hayon este un element conductor, deci afectează semnalul. Este nevoie doar de o ajustare de un milimetru a tablei care acoperă luneta din spate în timpul dezvoltării și întreaga antenă trebuie reproiectată. După simulările pe computer, cel mai bun rezultat este testat pe mașină și optimizat fizic. Din nou, o bucată din structură este înlăturată sau adăugată sub formă de sârmă de cupru pentru a vedea dacă aceasta îmbunătățește recepția. Apoi totul este măsurat de nenumărate ori, până când se ajunge la recepția optimă. Totul trebuie să fie bine echilibrat. Se întâmplă adesea ca, prin îmbunătățirea unei antene, performanța celeilalte să se înrăutățească.


Vizualizarea „mesh”-ului pentru SKODA OCTAVIA

Comunicațiile normale și de urgență

Sub capacul barei de protecție din spate se află o pereche de antene LTE. „Cea din dreapta este dedicată serviciilor de date mobile și, împreună cu antena din aripioarele acoperișului asigură cel mai bun flux de date posibil. Unul nu ar fi suficient – antena fie primește, fie transmite într-un anumit moment, deoarece nu le poate gestiona pe amândouă în același timp. De aceea, acestea sunt dublate, astfel încât comunicarea mașinii cu mediul înconjurător să fie cât mai rapidă, fluidă și de înaltă calitate posibil, chiar și la volume mai mari de date. În plus, antena LTE de pe acoperiș servește și nevoilor sistemului de urgență e-Call. Această dotare este obligatorie în multe regiuni, așa că și mașinile cu nivelurile de echipare inferioare beneficiază de echipamente au antene GNSS și LTE în aripioarele de pe acoperiș, astfel încât mașina să cunoască locația sa și să o poată trimite către personalul de urgență printr-un SMS special”, explică Navrátil.


Antena LTE de sub bara de protecție din spate utilizată pentru serviciile mobile online (SKODA KAROQ).

Antena din stânga din bara de protecție spate servește drept suport pentru echipamentul Phone Box. Acesta este un modul din tabloul de bord care permite încărcarea wireless inductivă a telefoanelor mobile. Cu toate acestea, este destul de ascuns acolo, așa că un semnal exterior este greu de atins. Prin urmare, această antenă aduce în esență semnalul mobil mai aproape de telefonul din habitaclu.


Phone Box permite încărcarea fără fir a telefonului mobil și conectarea la antena externă a mașinii

Toate modelele actuale SKODA vândute în Europa folosesc setul de antene descrise mai sus și nu vei mai vedea pe ele o antenă clasică cu tijă montată pe acoperiș. Cu o singură excepție. „Aceasta este reprezentată de FABIA. Ceea ce la celelalte modele este integrat în structura hayon-ului (antenele pentru semnal AM, FM și DAB) este materializat printr-o tijă plasată de acoperiș, chiar și în cazul în care noua FABIA este echipată cu navigație. În acest caz, tija de antenă are o bază mai mare care conține modulul GNSS”, adaugă Svoboda.


SKODA FABIA și antena sa cu tijă

Antene pentru Bluetooth și Wi-Fi

Celelalte antene dintr-o mașină sunt cele pentru dispozitivele mobile pentru a comunica cu mașina prin Bluetooth și Wi-Fi, astfel încât un telefon mobil să se poată conecta la sistemul de infotainment și, de exemplu, să redea muzică, să facă mirroring pe afișajul dinn consola centrală folosind funcția SmartLink sau să poți transforma mașina într-un hotspot Wi-Fi. Aceste antene sunt integrate direct în radio-ul auto sau în sistemul de infotainment și, prin urmare, sunt furnizate de producător.

Așa ne recunoaște mașina

În zilele noastre, marea majoritate a șoferilor apasă un buton de pe telecomandă pentru a debloca mașina. Sau nici măcar atât. Sistemul de deblocare și blocare a mașinii are propria sa unitate de control, care se află sub bord, aproximativ deasupra pedalei de ambreiaj sau a suportului pentru piciorul șoferului. Când butonul este apăsat, telecomanda trimite un semnal pe o lungime de undă de 434 MHz. Aceasta este o bandă ce poate fi utilizată gratuit, fără licență, care este folosită în mod obișnuit de majoritatea producătorilor. Antena din unitatea de control primește semnalul, evaluează valabilitatea cererii și deblochează mașina. Mașina se încuie în același mod.

Etichete: 

Categorie: 

 
Conținut Auto-TestDrive recomandat: