Știri

Noul BMW XM - un plug-in hybrid de 653 de CP

Fotocredit: 

BMW
Noul BMW XM

În anul aniversării de jumătate de secol, BMW M GmbH prezintă primul său automobil de înaltă performanţă cu sistem de propulsie electrificat şi, după o pauză de mai bine de 40 de ani, pentru prima dată un model exclusiv M fără conrespondent în gama clasică BMW. Inima noului BMW XM este o altă premiră pentru marcă: un plug-in hybrid care cuprinde un motor V8 pe benzină şi un motor electric excepţional de puternic. Sistemul de propulsie M HYBRID nou dezvoltat, designul extravagant şi atmosfera de lux progresiv din interiorul BMW XM se unesc pentru a crea o interpretare de avangardă a conceptului Sports Activity Vehicle (SAV) în segmentul de înaltă performanţă, care va deschide acel sentiment M inimitabil către noi grupuri-ţintă şi pieţe.

Ca punct culminant al ofensivei de modele a mărcii în anul său aniversar, BMW XM este, de asemenea, primul BMW M original de la BMW M1. Detaliile realizate cu precizie în designul exterior al modelului SAV de înaltă performanţă amintesc de legendarul automobil sport cu motor central. Producţia BMW XM va începe la uzina BMW Group din Spartanburg (SUA) în decembrie 2022, înainte de a ajunge la dealerii din întreaga lume în primăvara anului 2023. Cele mai importante pieţe pentru noul model vor fi SUA, China şi Orientul Mijlociu.

Sistem de propulsie M HYBRID pentru performanţe uimitoare şi călătorie cu zero emisii locale

Sistemul de propulsie M HYBRID de la BMW XM oferă o putere totală de 480 kW/653 CP (generată de combinaţia dintre motorul termic de până la 360 kW/489 CP şi sistemul de propulsie electric cu până la 145 kW/197 CP). Cu aceste cifre, BMW XM devine cel mai puternic model al mărcii din istorie.

Sistemul se bazează pe un motor V8 nou dezvoltat, care îmbină tehnologia M TwinPower Turbo de ultimă oră cu funcţionarea în regim înalt de turaţii. Unitatea de 4,4 litri are o galerie de evacuare transversală şi un proces optimizat de separare a uleiului. Motorul cu opt cilindri este asistat de un motor electric integrat în transmisia M Steptronic cu opt trepte. Puterea de propulsie a motorului electric este disponibilă instantaneu la demaraj, oferind un răspuns fără ezitare la fiecare mişcare a acceleraţiei. Sistemul de propulsie M HYBRID produce un cuplu maxim total de 800 Nm (motorul termic cu până la 650 Nm combinat cu motor electric care dezvoltă până la 280 Nm). Printr-un angrenaj de  demultiplicare, cuplul maxim efectiv al motorului electric la 450 Nm la intrarea transmisiei.

Un motor termic, un motor electric, trei moduri de funcţionare, patru roţi propulsoare

Interacţiunea gestionată inteligent între motorul termic şi cel electric oferă o experienţă de performanţă rezolvată cu bine, demnă de emblema M în toate situaţiile de condus. Este definit de o acumulare imensă de putere care începe instantaneu şi este susţinută pe toată gama de turaţii. BMW XM sprintează de la 0 la 100 km/h în 4,3 secunde, însoţit de o coloană sonoră încărcată de energie, a unei atracţii emoţionale rare pentru un propulsor cu opt cilindri. Acest lucru provine din sistemul său de evacuare sport, cu clapete controlate electronic şi reglabile continuu şi ţevi de evacuare duble hexagonale, dispuse una deasupra celeilalte, pentru prima dată pe un model BMW M.

Butonul M Hybrid de pe consola centrală este folosit pentru a selecta unul dintre cele trei moduri de funcţionare, inclusiv o setare ELECTRIC pentru călătorie cu emisii locale zero la viteze de până la 140 km/h şi pe o distanţă maximă de 82-88 km în ciclul WLTP. Acest lucru se datorează bateriei litiu-ion de înaltă tensiune montată în partea de jos a caroseriei maşinii şi celor 25,7 kWh capacitate netă. Unitatea de încărcare combinată (CCU) de la BMW XM permite încărcarea AC cu puteri de până la 7,4 kW.

De asemenea, BMW IconicSounds Electric, dezvoltate ca o colaborare între BMW Group şi compozitorul de coloane sonore Hans Zimmer, creează un fundal sonor adecvat pentru livrarea puterii motorului electric. Sunetul electric specific M oferă un feedback autentic la fiecare mişcare a pedalei de acceleraţie atunci când se rulează în modul de funcţionare fără emisii locale. Iar când se selectează setarea Sport sau Sport Plus în timp ce sistemul de propulsie funcţionează în modul HYBRID, un sunet de amplificare va sublinia asistenţa electrică furnizată motorului termic.

Puterea generată de cele două motoare este transferată către şosea prin sistemul de tracţiune integrală M xDrive, a cărui configuraţie orientată spre spate, care dispune 4WD Sport. De asemenea, conducătorii pot selecta modul 4WD Sand, care a fost conceput special pentru a conduce suprafeţe acoperite cu nisip. În plus, şi funcţionarea diferenţialului M Sport de pe puntea spate este complet variabilă.

BMW XM LABEL RED: cel mai puternic model BMW M realizat vreodată, nivelul următor

BMW XM LABEL RED va fi adăugat la gama de modele în toamna anului 2023. Cel mai puternic automobil de serie omologat de stradă din istoria BMW M GmbH va avea o putere totală a sistemului de 550 kW/748 CP (generată prin combinaţia dintre motorul termic de până la 430 kW/585 CP şi sistemul de propulsie electric cu până la 145 kW/197 CP) şi un cuplu maxim al sistemului de 1.000 Nm (generat prin combinarea motorului termic cu până la 750 Nm şi propulsia electrică cu până la 280 Nm; valori provizorii bazate pe stadiul actual de dezvoltare a automobilului).

Design distinctiv ca expresie a prezenţei şi performanţei

Designul exterior al BMW XM este o declaraţie de exclusivitate, prezenţă şi performanţă. Proporţiile unui SAV modern, contururile puternice, o siluetă întinsă dinamic, elemente de design tipice M, o interpretare reelaborată a părţii frontale - creată pentru modelele din segmentul de lux ale BMW - şi o serie de accente distinctive conferă modelului XM o aură extrovertită unică.

Farurile împărţite în două unităţi distincte, grila BMW cu contururi aurii şi iluminare continuă a conturului, precum şi prizele de aer mari sunt caracteristicile definitorii ale părţii frontale. Trecând spre lateral, o bandă de accent aurie aminteşte de banda neagră care curgea de-a lungul caroseriei BMW M1. Alte semne ale trecutului vin sub forma siglelor BMW gravate în luneta plată şi a structurii compartimentate atrăgătoare a stopurilor pronunţate. Prevăzute standard într-un format de 21 de inchi, cu opţiunea de alte variante de până la 23 de inchi, jantele M din aliaj uşor au şi un design distinctiv.

Interior: cockpit orientat spre conducător, M Lounge luxoasă în spate

Stilul expresiv al designului exterior al BMW XM continuă şi în habitaclu. Cockpitul şi scaunele din faţă sunt proiectate în întregime în jurul unei experienţe active de condus. Specificaţiile standard includ scaune M multifuncţionale, suport lateral pentru genunchi şi un volan M din piele specific modelului, împreună cu elemente grafice specifice M, inclusiv indicator de turaţie cu bară luminoasă pentru ecranul central curbat BMW şi BMW Head-Up Display.

Spaţiul interior generos, materialele de înaltă calitate şi designul extravagant transformă partea din spate a BMW XM într-o M Lounge exclusivist. Spătarele încălzite care se extind până în părţile laterale ale compartimentului din spate şi pernele special concepute oferă pasagerilor niveluri luxoase de confort. Tapiţeria sculpturală a plafonului este unică prin structura sa de prismă tridimensională, margina clar definită şi cele 100 de unităţi LED pentru iluminare. Există o gamă de patru ornamente diferite pentru personalizarea interiorului, precum şi o nouă piele Vintage pentru secţiunile superioare ale panoului de bord şi panourile uşilor. Iluminarea ambientală, controlul automat al climatizării pe patru zone, sistemul de sonorizare surround Harman Kardon şi sistemul Travel & Comfort sunt toate dotări standard, în timp ce lista de opţiuni include sistemul de sonorizare surround Bowers & Wilkins Diamond cu amplificator de 1.500 W şi patru difuzoare suplimentare în zona plafonului.

Şasiu: cel mai larg spectru posibil între dinamică şi confort pe distanţe lungi

Combinaţia unică între plăcerea de a conduce şi confort oferită de habitaclul BMW XM este oglindită de experienţa de condus oferită. Sistemele sofisticate ale şasiului cu reglaj specific M permit automobilului să ofere cel mai larg spectru posibil  din segment între dinamica specifică M şi confortul excepţional. De asemenea, conducătorii pot personaliza setările automobilului prin meniul M Setup.

Designul şasiului cuprinde o punte faţă cu dublu braţ transversal şi o punte spate cu suspensie multibraţ, cu proprietăţi cinematice şi elastocinematice special reglate. BMW XM este echipat standard cu suspensie M Professional adaptivă, inclusiv amortizoare controlate electronic şi stabilizare activă a ruliului cu motoare electrice 48V şi control activ al ruliului. De asemenea, este primul model BMW M care dispune de direcţie activă integrală, care face parte tot din specificaţiile standard.

Tracţiunea, agilitatea şi stabilitatea direcţională beneficiază atât de sistem de control al patinării roţilor faţă, cât şi de interconectarea tuturor sistemelor de control în cadrul managementului integrat al dinamicii transversale. Frânele M Sport funcţionează în tandem cu un sistem de frânare integrat care oferă conducătorului două setări ale pedalei. Jantele M de 21 de inchi, din aliaj uşor, reprezintă echiparea standard, în timp ce există şi opţiunea jantelor M de 22 sau 23 de inchi, din aliaj uşor.

Varietate inegalabilă de sisteme de asistare a condusului

BMW XM se remarcă cu cea mai mare selecţie de sisteme de asistare a condusului oferite - fie standard, fie ca opţiune - pentru orice automobil de înaltă performanţă de la BMW M GmbH. Specificaţia standard include Driving Assistant, care cuprinde avertizarea de coliziune frontală, avertizarea de părăsire a benzii - cu revenirea pe bandă cu asistenţă la direcţie -, asistentul de evitare cu schimbarea benzii, asistentul de alertă şi sistemul de informaţii privind limita de viteză. Opţiunea Driving Assistant Professional combină tempomatul activ cu funcţie Stop&Go cu o serie de alte dotări, inclusiv asistentul de control al direcţiei pe banda de rulare, recunoaşterea fazelor semaforului, asistenţa automată pentru limitarea vitezei şi navigaţia activă.

De asemenea, Parking Assistant Plus este inclus ca dotare standard. Pe lângă asistentul de marşarier, acest sistem cuprinde funcţiile Parking View, Panorama View în faţă şi în spate şi 3D View.

O experienţă de condus personalizată prin atingerea unui buton

Panoul de control de pe consola centrală a BMW XM are o serie de butoane specifice modelului pentru personalizarea experienţei de condus într-o varietate de moduri. Pentru prima dată, acesta include butonul M Hybrid, care este utilizat pentru a selecta modul de operare dorit pentru sistemul de propulsie. Conducătorii pot alege între modurile HYBRID, ELECTRIC şi eCONTROL. Există, de asemenea, butonul Setup care oferă acces direct la setările de configurare pentru sistemul de propulsie, şasiu, direcţie, sistemul de frânare, M xDrive şi nivelul de recuperare a energiei la frânare.

Un alt buton este folosit pentru a selecta modul M. Când conducptorii trec de la setarea implicită Road, la Sport, intervenţiile sistemelor de asistare a condusului sunt limitate doar la funcţiile esenţiale necesare condusului sportiv, la fel ca şi conţinutul afişat pe monitorul de informaţii. Două configuraţii ale automobilului reglate individual pot fi stocate împreună cu setările preferate pentru modul de funcţionare al sistemului M HYBRID, răspunsul sonor al motorului, controlul dinamic al stabilităţii (DSC) şi caracteristicile de schimbare ale transmisiei, apoi apelate folosind butoanele M de pe volan.

BMW Live Cockpit Professional şi Head-Up Display sunt standard

BMW XM dispune standard de BMW Live Cockpit Professional, care aduce cu sine o versiune specifică M a experienţei multisenzoriale de ultimă generaţie în automobil BMW iDrive. Bazat pe sistemul de operare BMW 8, acesta cuprinde un ecran central curbat BMW format dintr-un monitor de informaţii de 12,3 inchi (31,24 cm) şi un afişaj de control cu diagonala ecranului de 14,9 inchi (37,85 cm). Noua grupare a afişajelor şi capacităţile în continuă extindere ale Asistentului Personal Inteligent BMW înseamnă că noul BMW iDrive a fost orientat în mod deliberat către operarea tactilă şi controlul prin gesturi, precum şi dialog folosind un limbaj natural. Controllerul iDrive şi butoanele multifuncţionale de pe volan sunt completate în lista de specificaţii standard de BMW Head-Up Display şi controlul BMW prin gesturi.

Sistemul de navigaţie BMW Maps bazat pe cloud este o altă caracteristică a BMW Live Cockpit Professional. BMW Digital Key Plus, opţională, le permite clienţilor să blocheze şi să deblocheze noul lor BMW XM cu dispozitivul Apple iPhone prin intermediul tehnologiei radio cu bandă ultralargă (UWB) cu securitate îmbunătăţită. Şi integrarea smartphone-ului pentru Apple CarPlay® şi Android Auto™, funcţionalitatea BMW ID personalizată şi un eSIM proiectat pentru tehnologia mobilă 5G sunt disponibile, de asemenea, 'pentru utilizare în BMW XM.

Categorie: 

 
Conținut Auto-TestDrive recomandat: