Știri

BMW iX Flow a fost inclus pe lista TIME a celor mai bune invenţii 2022

Fotocredit: 

BMW
BMW iX Flow

E Ink - Suprafaţa caroseriei cu schimbare reală a culorii datorită tehnologiei electroforetice utilizată pe conceptul BMW iX Flow numită în lista TIME a celor mai bune invenţii 2022.

TIME a dezvăluit lista anuală a celor mai bune invenţii, care conţine 200 de inovaţii extraordinare. Pentru a alcătui lista, TIME a solicitat nominalizări de la editorii şi corespondenţii TIME din întreaga lume şi, printr-un proces de înscriere online, a acordat o atenţie deosebită domeniilor în creştere - cum ar fi industria automobilelor electrice, energia verde şi metaverse. TIME a evaluat fiecare concurent pe o serie de factori-cheie, inclusiv originalitatea, eficacitatea şi impactul.

Despre noua listă, editorii TIME scriu: "Rezultatul este o listă de 200 de invenţii inovatoare (şi 50 de invenţii cu menţiune specială) - inclusiv inteligenţa artificială care cartografiază viaţa, diamante realizate din excesul de carbon din aer şi cel mai puternic telescop din istorie - care schimbă modul în care trăim, lucrăm, ne jucăm şi ne gândim la ceea ce este posibil".

Lista completă este disponibilă aici: time.com/best-inventions-2022.

Schimbarea culorii prin atingerea unui buton

BMW iX Flow cu E Ink este un automobil unic capabil să-şi schimbe întreaga culoare a caroseriei prin atingerea unui buton şi a fost dezvăluit pentru prima dată la Consumer Electronics Show 2022 din Las Vegas. Făcând posibilă modificarea culorii caroseriei şi afişarea unor modele diferite, BMW iX Flow deschide o modalitate cu totul nouă de personalizare care personalizează experienţa de condus.

O culoare exterioară variabilă poate contribui, de asemenea, la starea de bine din interior şi la eficienţa automobilului. Acest lucru se face ţinând cont de proprietăţile culorilor deschise şi închise atunci când este vorba de reflectarea luminii solare şi de absorbţia asociată a energiei termice. O suprafaţă albă reflectă mult mai multă lumină solară decât una neagră. Prin urmare, încălzirea automobilului şi a habitaclului ca urmare a luminii puternice a soarelui şi a temperaturilor exterioare ridicate poate fi redusă prin schimbarea exteriorului la o culoare deschisă. Pe vreme mai rece, un exterior întunecat va ajuta automobilul să absoarbă considerabil mai multă căldură de la soare.

În ambele cazuri, schimbările selective de culoare pot ajuta la reducerea utilizării sistemul de climatizare al automobilului. Acest lucru reduce cantitatea de energie necesară sistemului electric al automobilului şi, odată cu aceasta, şi consumul de combustibil sau energie electrică al automobilului. Într-o maşină electrică, schimbarea culorii în funcţie de vreme poate ajuta, prin urmare, şi la extinderea autonomiei. În interior, tehnologia ar putea să împiedice, de exemplu, încălzirea excesivă a planşei de bord.

Tehnologia E Ink în sine este extrem de eficientă din punct de vedere energetic. Spre deosebire de ecrane sau proiectoare, tehnologia electroforetică nu are nevoie de absolut nici o energie pentru a menţine constantă starea de culoare aleasă. Curentul este folosit doar în timpul scurtei faze de schimbare a culorii. 

Milioane de capsule de vopsea într-un ambalaj personalizat

Colorarea electroforetică se bazează pe o tehnologie dezvoltată de E Ink, care este cunoscută cel mai bine din afişajele folosite în eReaders. Acoperirea suprafeţei BMW iX Flow cu E Ink conţine multe milioane de microcapsule, cu un diametru echivalent cu grosimea firului de păr uman. Fiecare dintre aceste microcapsule conţine pigmenţi albi încărcaţi negativ şi pigmenţi negri încărcaţi pozitiv. În funcţie de setarea aleasă, stimularea prin intermediul unui câmp electric face ca pigmenţii albi sau negri să se colecteze la suprafaţa microcapsulei, dând caroseriei nuanţa dorită.

Etichete: 

Categorie: 

 
Conținut Auto-TestDrive recomandat: