Știri

Noul Audi A8 este unul dintre primele automobile ce poate rula autonom la nivel 3

Fotocredit: 

Audi
Audi AI traffic jam pilot
Audi face pași importanți în dezvoltarea tehnologiilor de rulare autonomă, zilele acestea fiind în plină desfășurare o sesiune de teste dedicată jurnaliștilor auto din întreaga lume ce are drept "cobai" noua limuzină A8 dotată cu sistemul Audi AI traffic jam pilot - tehnologie ce permite atingerea nivelului 3 de rulare fără ajutorul șoferului (pe o scală de la 1 la 5).
 
Desfășurate în traficul real din zona orașului Dusseldorf, testele vor să demonstreze capabilitățile noului A8 de a rula fără ajutorul șoferului în aglomerația urbană sau în traficul la viteză de până în 60 de km/h pe autostradă.
 
În momentul în care sistemul Audi AI traffic jam pilot este activat, inteligența artificială se ocupă de tot ceea ce înseamnă plecare de pe loc și oprire, accelerare și frânare sau sistem de direcție. Șoferul un trebuie decât să fie atent la avertizările sistemului AI și să fie pregătit în orice moment să preia comenzile mașinii. Seria de avertizări cuprinde semnale vizuale și acustice și poate ajunge chiar la situația în care mașina este oprită automat pe dreapta dacă cel aflat la volan ignoră toate semnalizările.
 
Audi AI - avertizari
 
Spre deosebire de situația de rulare autonomă de nivel 2 cel aflat la volan nu trebuie să monitorizeze constant comportamentul mașinii, putându-se concentra pe alte activități oferite de sistemul de infotainment al mașinii. Tehnologia Audi virtual cockpit, ce înlocuiește clasicele ceasuri de bord analogice, prezintă grafic în timp real tot ceea ce se întâmplă cu mașina și în preajma acesteia.
 
Pentru a fi activat, Audi AI traffic jam pilot verifică în prealabil cu ajutorul unei camere video dacă șoferul este pregătit să predea comenzile mașinii, fiind analizate în acest sens poziția și mișcările capului și ale ochilor.
 
Constructorul din Ingolstadt dorește să introducă treptat sistemul de rulare autonomă pe mașinile de serie, în funcție de legislația fiecărei țări unde se va vinde noul A8.

Categorie: 

 
Conținut Auto-TestDrive recomandat: