Fotocredit:
Ford
Ford a publicat o statistică cel puțin îngijorătoare legată de cauzele accidentelor grave de circulație care se produc vara, mare parte a victimelor acestor accidente fiind tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani.
Conform studiilor organizate de Organizația Mondială a Sănătății sau de European Road Safety Observatory, pe timpul verii, în Europa, circa 21% din victimele decedate în accidente rutiere sunt reprezentate de tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani. Procentul este extrem de mare, dat fiind faptul că aceeași categorie de vârstă reprezintă doar 8% din totalul populației din Europa.
Cauzele accidentelor sunt reprezentate de proasta interpretare a condițiilor și situațiilor din trafic, de stres sau oboseala și nu în ultimul rând de consumul de alcool sau droguri.
Distragerea atenției șoferului de la condus din cauza folosirii device-urilor de ultimă generație este însă o cauză des întâlnită în rândul tinerilor, un studiu Ford realizat pe 6.500 de subiecți devoalând faptul că 57% dintre aceștia au condus cu viteză peste limita legală, 43% au trimis SMS-uri, 36% au vorbit la telefon fără hands-free sau au trimis mesaje pe Facebook sau Whatsapp, 16% au condus fără să poarte centura de siguranță, 13% au băut înainte de a se urca la volan și 11% s-au uitat la filme sau la emisiuni pe telefon în timp ce conduceau.
Și cum vara ținutele sumare sunt mult mai atrăgătoare, 54% dintre subiecții studiului au recunoscut faptul că sunt mult mai atenți la persoanele de pe trotuar decât la condus. Concediile, vremea călduroasă și atmosfera de vară îi determină pe tinerii șoferi să fie mult mai relaxați la volan, lucru ce nu de puține ori a dus la accidente cauzate de neatenție.
Alte date statistice care sperie ne spun că 45% dintre tinerii intervievați au admis faptul că acceptă să ia în mașină mai mulți prieteni decât locurile trecute în talon, 25% acceptă să se suie într-o mașină condusă de un șofer beat și 24% conduc după ce au consumat droguri.
Aproape 57% din tineri conduc mult mai prudent atunci când sunt însoțiți în mașină de parinți sau bunici, în timp ce 41% dintre ei își asumă mult mai multe riscuri atunci când sunt însoțiți în călătorie de către prieteni.
Pentru a puncta acest din urmă aspect, Ford a creat un filmuleț educativ, în care eroi sunt așa numiții Blown Ups, personaje gonflabile ce imită fizionomia și comportamentul părinților sau bunicilor.
Ford s-a făcut remarcată în ultimii ani și prin organizarea cursurilor gratuite de conducere defensivă Driving Skills for Life, în cadrul cărorară se pot învăța tehnici esențiale de conducere a mașinii în siguranță, fiind prezentate totodată pericolele generate de toate situațiile prezentate mai sus în articolul de față. Și România face parte de câțiva ani din proiectul Ford DSFL, parteneri de proiect fiind piloții echipei de raliuri Napoca Rally Academy.
Categorie:
Conținut Auto-TestDrive recomandat: