Fotocredit:
Auto-TestDrive
Guvernul a aprobat astăzi varianta definitivă a timbrului de mediu, taxa care va fi plătită la prima înmatriculare a unui autovehicul. Tibrul de mediu va intra în vigoare începând cu 15 martie 2013, urmând a înlocui vechea taxă de primă înmatriculare - conform declaraţiilor ministrului Mediului, Rovana Plumb.
Potrivit noilor formule de calcul, timbrul de mediu pentru maşinile Euro 3 sau Euro 4 va creşte cu circa 10%, iar pentru automobilele Euro 2, Euro 1 şi Non Euro acest timbru va avea o valoare micşorată cu 60, 80 respectiv 90 de procente faţă de valorile actuale. Acest lucru a fost stabilit în ideea caă maşinile de la Euro 2 în jos vor avea o durată de viaţă mai mică şi astfel vor polua pentru un timp mai scurt.
Timbrul de mediu pentru maşinile Euro 5 va rămâne neschimbat, în timp ce pentru Euro 6 şi maşinile electrice taxa va fi zero.
"Ca noutate, pentru proeict se acordă un eco-tichet de 2.500 euro pentru masinile electrice", a spus ministrul Rovana Plumb.
Taxa va fi însă calculată diferit pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motoare diesel, pentru acestea din urmă timbrul de mediu fiind mai mare.
Timbrul de mediu va fi calculat în principal în funcţie de emisia de CO2 în atmosferă (care va conta 100% pentru stabilirea valorii timbrului, faţă de 30% în vechea lege), înscrisă în cartea de identitate a maşinii sau în documentele de omologare.
Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere, dar nu şi în cazul tranzacţiilor civile (moştenire sau partaj).
Cei care au plătit actuala taxă de poluare nu vor mai plăti timbrul de mediu.
Categorie:
Conținut Auto-TestDrive recomandat: